Temmuz'da çiçek açan bitkiler:
Aesculus macrostachia,Aesculus parviflora,Amorpha fruticans,Buddleia spp.,Calluna spp.,Daphne sericea,Hosta lancifolia,Hydrangea spp.,Hypericum spp.,Lagerstromia indica,Linaria pallida,Myosotis palustris,Myrtus communis,Rosa caroline,Sagina subulata,Sambucus canadensis,Sambucus racemosa,Spriea tomentosa,Stachys lanata *Kaynak: "Peyzaj Mimarlığı - Prof. Dr. Aslı Bayçın Korkut, Yrd. Doç. Dr. Elif Ebru Şişman, Yrd. Doç. Dr. Murat Özyavuz"
0 Comments
Haziran'da çiçek açan bitkiler:
Aruncus silvester, Aucuba spp.,Azalea arborescens,Calycanthus floridus, Calycotome spinosa, Calycotome villosa, Camelia spp.,Campanula carpatica, Campanula portenshlagiana, Chimonanthus fragans, Chimonanthus virjinica, Cistus creticus, Cistus ladeniflorus, Cistus salviifolius, Cistus villosus,Cotinus coggygria Crataegus orientalis,Daphne glomerata, Daphne gnidioides, Daphne gnidum, Daphne laureloa, Daphne mezereum, Daphne odora, Daphne oleodies, Daphne pontica,Eleagnus spp., Gentiana septemfida,Helianthemum spp., Hippohae spp.,Hypericum polphyllum, Ilex spp.,Jasminum fruticans, Koelreutaria paniculata, Ligustrum spp.,Lonicera iberica, Magnolia stellata, Nerium spp.,,Philadelphus spp., Phillyrae spp., Photinia spp. Pitosporum tobira, Pitosporum tobira "Nana",Primula bullesiana, Punica spp.,Rhamnus spp., Rhododendron ferrugieum, Robinia hisbida, Rosa alba "maiden's Blush", Rosa centifolia major, Rosa gollica splendens, Rosa moyesii, Rosa rouletii, Rosa rubiginosa, Rosa spinossima alba plena, Sambucus nigra, Schinus molle,Sedum acre, Sedum arizoon, Sedum reflexum superbum,Spirea canascens myrtfolia, Spirea japonica, Spirea weitchii, Staphylea colchia,Sprea bumalda "Froebelii", Staphylea pinnata, Styrax officinalis, Syringa pekinensis,Tamarix gollici, Tamarix gracilis, Tamarix odessama, Tamarix parvifolia, Tamarix smyrnensis, Tamarix tetranda, Thymus spp., Trifolium repens "Atropurpurea", Veronica ruperstris, Viburnum orientale, Viburnum cassinoides, Viburnum venosum "Canbyi" *Kaynak: "Peyzaj Mimarlığı - Prof. Dr. Aslı Bayçın Korkut, Yrd. Doç. Dr. Elif Ebru Şişman, Yrd. Doç. Dr. Murat Özyavuz" Arabada yol alirken once yolda ucusan beyaz sey carpti gozume. Acaba onumuzde ilerleyen aractan mi dokuluyor? Yok degil…
Sonra beyaz seyler cogaldi. 5-10 derken etraf bembeyaz oldu. Bunlar ne kar mi yagiyor? Ama hava da cok cok sicak. Bi arabadan inip bakiyim bunlar ne imis? Elime aliyorum. Pamuk ! Etrafa bakiyorum. Pamuk Tarlalari! Uzerinde de toplanmayi bekleyen pamuklar. Elimdeki pamuga bakiyorum. Marketten aldigim pamuktan tek farki ortasinda bi cekirdegi olmasi : ) Tekstilin mayasi. 7000 yildan beri insanlarin kullandigi giyim malzemesi. Hindistanda uretilmis. Urunler Avrupaya Hindistan’dan getirilmis. Orta Cagda tabii Avrupalilar 1300 lerde bu bitkinin aslini hic gormediklerinden ve de yune benzettiklerinden dallarinda kuzular yetisen mucize bitki olarak hayal etmisler ve resimlemisler (baumwolle). (Bitkinin aslini ben de yeni gormus oldum ya, neyse) Zamanla cok daha yaygin hale gelmis. Ama tropik, subtropik bir bitki. Ingiltere ve Hindistan arasinda ticareti yapilmis. 1700 lerde pamuk isleme makinasini icat eden Ingiltere sayesinde endustri devrimini yasamis. Gunumuzde Turkiye uretimde ilk 10 arasinda. Bi parca pamugu yanima aliyorum. Pamuk icin bu ticaret cok guzel cunku pamuk cicegi tohumlarini ancak ruzgarla belli bi yere kadar gonderebilirdi : )Daha fazla fotoğraf için: http://www.peyzajadresim.com/items/gossypium-hirsitum-pamuk-cotton/ Deniz... Gecenlerde ciceklerimi sularken cok garip bir olayla karsilastim. Bir kucucuk mantar. Bu kucuk mantarla bir sure ilgilendikten sonra isime devam ettim. Ertesi gun tekrar cicek gozume ilisti ki gozlerime inanamadim. Mantarlar buyumus ve cogalmis. Mantar gibi bitmek kavrami burdan geliyor herhalde derken ne kadar sehir insanina donustugumuzu fark ettim ama neyse bunun konumuzla ilgisi yok. Her halukarda mantar zehirlenmesi vs konularindan haberdar oldugumdan pek ellemedim. Bu heyecenla resimlerini cektim, kendilerini arastirdim.
Megerse bu mantar evdeki sus bitkilerinde yetisen bir mantarmis. Bu mantar evdeki saksilarin icinde cogalirmis. Yenirse de ciddi yan etkileri varmis. Artik ne kadar ciddi bilemiycem ama denemeye de niyetim yok. Cok sirinlerdi ama. 1 gun icinde nasil boy attilar inanilmaz. Biraz daha bilgi vericek olursak, bu mantarin adi Leucocoprinus birnbaumii is Agaricaceae ailesinde bir mantar turu. 1700 ortalarinda mantar bilimcisi bi adam kendisini bir ananas fabrikasinda gormus ve Agaricus luteus olarak tanimlamis. Ama daha sonra bu ismin kapilmis olmasindan dolayi bu isim kabul edilmemis. Cok eski degil 1800 lar ortalarinda Prag’da ‘Bimbaum’ diye bir bahcivanin adi uzerine tekrar tanimlanmis.Nerden nereye. Sari semsiye, saksi semsiyesi, sari saksi cicegi mantari, vs vs olarak da anilmakta. Tropikal ve subtropikal isi ve nemli toprakta firsat bulunca yetisen bu sirin mantari gorurseniz sakin yemeyin. Resmini cekebilirsiniz. Deniz... |
PİL BLOGPİL ve destek verenler tarafından yazılan peyzaj, mimarlık, tasarım, bitki ile ilgili veya tamamen o ana ait yazılardan oluşmaktadır. Archives
February 2016
Categories
All
|