Pil Tasarım Mimarlık - Peyzaj Mimarlığı ve Tasarım
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE

Ana tanrıça Kibele'nin Ağacı; İncir - Ficus carica.. 

6/5/2011

0 Comments

 
Resim
İncir ağacı; çoğunlukla duvarların bir yerlerinden çıkması, temellere zarar vermesi, istenmediği durumlarda bile hızlı büyüyüp hızlı yayılması gibi birçok nedenden ötürü çoğunlukla sorunlu bir ağaç olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle yapıların yakınlarında mevcut ise, ben de kendilerini zararlı bulmaktayım. Genelde halk arasında "ocağına incir ağacı dikmek" vs. gibi bir çok negatif anlam içeren cümle mevcut. Anadolu'da evlerin önüne pek dikilmeyen ve dalları çabuk kırılan bu ağaçtan düşenlerin de iyileşmeyeceği rivayet edilir. Yakınından gece geçilmemesi, altında uyunmaması vs. gibi daha bir çok inanış vardır. Evlerin uzağına dikilmemeleri zaten kökleri ve yapının sağlığı açısından mantıklı, dalları kırılgan olduğu için de altında uyunmaması ya da gece dalları net görülemeyeceği için çevresinden geçilmemesi de bir bakıma muhtemelen birilerinin tecrübesi sonucu oluşmuş mantıklı inanışlar.  Aslında bana kalırsa meyveleri gayet lezzetli olan, sadece yapılardan çok uzağa dikilesi güzide ağaçlar kendileri.

Bu kadar çok üzerinde konuşulan bu ağaç hakkında bir de "Türkiye'nin Endemik Bitkileri"(Yazarları: Hasan Torlak, Mecit Vural, Zeki Aytaç) adlı son zamanlarda çok severek okuduğum kitapta  paylaşmak istediğim ilginç bir paragraf var:

"...İncir (Ficus carica: Karyalı incir) de Anadolu Antik Uygarlıkları'nda anatanrıça Kibele'nin ağacıdır. Girit ve Karya Uygarlığı'nda incir kutsal bir ağaçtı ve anatanrıçanın kendilerine verdiği bir armağan olarak görülürdü...İncir yaprağı 5 çıkıntıdan oluşur ve insan eline  benzer. Anadolu anatanrıçası Kibele'nin simgesi 5 parmaklı eldir ve tanrıçanın kutsal sayısı da 5'tir...Ortadoğu mitolojisinde incir, sapından süt çıkması dolayısıyla doğurganlıkla ilişkilidir. Tıpkı meşede olduğu gibi, incir ağacından da ekmek mayası elde edilir. Besleyen ve tedavi eden bütün bitkiler anatanrıçanın özel bitkileridir. Özellikle sütün mayalanmasını sağlayan bitkiler ise anatanrıça kuttörenlerinde kullanılmışlardır, hatta bilimsel adlandırmalarında anatanrıçalara ilişkin ipuçlarını da bulabiliriz. Örneğin süt ile tepkimeye giren bitkilerin doğurganlık ve anatanrıça ile ilişkilendirilmesi, peynir yapılacak sütün temizlenmesinde kullanılan  "Silybum marianum" adlı bitkinin "Meryemana Dikeni" olarak adlandırılmasında görülmektedir..."

Genel olarak Ficus carica ile ilgili bilgileri merak edenler olursa ise, aşağıdaki gibi: (Kaynak: Türkiye'nin Ağaç ve Çalıları - Necati Güvenç Mamıkoğlu)

"Kışın yaprağını döken, geniş yuvarlak tepeli, 10 metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Çok eski zamanlardan beri kültüre alınmış bir meyvedir. 5000 yıldan bu yana üretildiği bilinmektedir. Türkiye'de daha çok Akdeniz İklimi'ne sahip bölgelerde yetişir. Tarımının en yoğun olarak yapıldığı yer Aydın ilidir. Latince adı Aydın ve Muğla illlerinin kapladığı bölgenin eski adı olan Karya'dan gelmektedir..."

Ceren Dayıcıoğlu


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    PİL BLOG

    PİL ve destek verenler tarafından yazılan peyzaj, mimarlık, tasarım, bitki ile ilgili veya tamamen o ana ait yazılardan oluşmaktadır.

    Archives

    February 2016
    January 2016
    December 2015
    March 2014
    February 2014
    June 2013
    April 2013
    December 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    July 2010

    Categories

    All
    Architecture
    Bitki
    Design
    Landscape
    Landscape Architecture
    Mimarlık
    Peyzaj
    Peyzaj Blog
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Projeleri
    Proje
    Terrarium

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE