Pil Tasarım Mimarlık - Peyzaj Mimarlığı ve Tasarım
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE

Altın madenlerinden kayak merkezlerine...

4/24/2011

0 Comments

 
Resim
Yükseklik 3500 metrenin üzerinde,  yüksek dağların arasındaki dar yollar ve tünnellerden geciyoruz  Vail’e giderken. Vail, Amerika'daki büyük kayak merkezlerinden birisi, kayak pistleri cok uzun, kilometrelerce sürüyor. Onun dışında 3-4 tane büyük kayak merkezi var. Kolarado eyaletinde Vail’e 1 saat uzaklıkta (Breckenridge, Loveland, Copper mountain vs ). Bazılarında Haziran'a kadar kayak yapılabiliyor. Yani bu dağlar cok yüksek ve karlı.

 En tepelerde fazla ağac yok. Biraz asağı indikce ormanlar başlıyor.

 Koşullar kış koşulları, oldukca çetin. Kışın karlarla kaplı bu ormanlarda bu çetin koşullarda yetişen bitki örtüsüne çekelim dikkatimizi. O kadar soğuk, kayalık, karlı bir ortam ki, burada iğne yapraklılar var. Bu ormanlar çok güzel. Yüksek dağlar, kayalıklar, kar ve orman manzaraları.  Dikkatli bakarsanız arada bazı alanlarda sık ormanın seyrekleştiğini ve bazı ağacların pek de sağlıklı olmadığını görüyorsunuz. Meğer kuresel ısınma ile ilgili olarak buraların zaten yerlisi olan bir canlının asırı cogalabilip agaclara zarar verdiğini duyuyoruz. Bu canlı normalde ormanın dengesi icin gerekliymis. Mountain Pine Beetle isimli bocük soğukda yaşayamıyormuş  ama kışlar giderek kısaldığı icin daha fazla coğalıp daha fazla  ağaca zarar vermeye başlamıs.  Normalde tabiat ana bu canlının üstesinden gelip yine bir denge kurarmıs ama bu cok uzun sürermis. Kücük alanlarda ilaclamalar baslamıs ama bütün ormanı ilaclamak cok pahalı olurmuş… (http://www.lamtree.com/beetles.html)

Bu kayalıklı dağlara dikkatle bakarsanız bir cok maden ocagı goruyorsunuz. Jeolojik olarak bu yüksek kayalıklı daglar cok zengin. Dağların ortasında orman kıstan ilkbahara donerken vadiler ve eriyen karlarla olusan bir cok göl ve nehir var. Bunlar eninde sonunda Colarado Nehrine baglanıyor. Işte bu nehirde insanlar 1800 lerde altın aramak icin gocler yapmışlar. Altın aramışlar. Bir kısmı altın bulmus, bir kısmı gümüş ve bakır...Bu nehirlerde yaz aylarında  rafting, balıkcılık yapılıyor. Kış aylarında da onune oturup keyif yapılabilir. Bu arada kış  ilkbahara donerken bahcelerde dolaşmak kolay oldugundan nehir kenarında acık havada otururken ısınmak icin uzun mangallar yapılmış. Iclerınde metal volkanik taslar.

 Kayak burada herkesin cok sevdigi, ozgürlüğünü yaşadığı, doğa ile bütünleştigi bir spor.  Bircok calışan ise Güney Amerika ülkelerinden yaz tatillerini burada calışarak gecırmek icin gelmişler. Orneğin Arjantin ve Peru'dan insanlar ülkelerinde şu anda yazı yasıyorlar.

 Onlar hangi mevsimi yaşarlarsa yaşasınlar, biz bir başka kış ya da yaz gününde tekrar görüşmek üzere diyelim...

Deniz


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    PİL BLOG

    PİL ve destek verenler tarafından yazılan peyzaj, mimarlık, tasarım, bitki ile ilgili veya tamamen o ana ait yazılardan oluşmaktadır.

    Archives

    February 2016
    January 2016
    December 2015
    March 2014
    February 2014
    June 2013
    April 2013
    December 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    July 2010

    Categories

    All
    Architecture
    Bitki
    Design
    Landscape
    Landscape Architecture
    Mimarlık
    Peyzaj
    Peyzaj Blog
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Projeleri
    Proje
    Terrarium

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE