Pil Tasarım Mimarlık - Peyzaj Mimarlığı ve Tasarım
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE

Bir Alışveriş Robotu Hikayesi

2/27/2011

0 Comments

 
Resim
Merhaba Pil Tasarım takipçileri. Bu yazıda sizlere Ertuğrul Yılmaz'la beraber hayata geçirdiğimiz projemiz Alışveriş Robotu'ndan bahsedeceğim.

Alışveriş Robotu satın almak istediğiniz ürünü satan mağazaları bulabileceğiniz bir platform. Bir ürünün online mağazalardaki fiyatlarıyla beraber bu ürünü satan sizin konumunuza yakın fiziksel mağazaları da görebilirsiniz. Platform demememin sebebi Alışveriş Robotu'nun sadece bir web sitesinden ibaret olmaması. Dokunmatik ekranlı Nokia akıllı cep telefonları için Alışveriş Robotu uygulamasını indirip aradığınız ürünü satan yakınınızdaki mağazaları görebilirsiniz.

Ertuğrul'la üniversitenin ilk yıllarından beri arkadaşız, yediğimiz içtiğimiz pek ayrı gitmemiştir. Alışveriş Robotu'nun tohumları da o zamanlar atıldı. Hoş Ertuğrul hala mezun olmaya pek niyetli değil. İkimiz de üniversite yıllarında çalışmaya başladık. Projenin fikri ise bir gün işyerinde bir arkadaşımın kullandığı fiyat karşılaştırma sitesinde aradığı ürünü bulamadığını söylemesiyle ortaya çıkmaya başladı. Daha öncesinde çalışma şekilleri ve iş modelleri hakkında bilgim olmayan fiyat karşılaştırma sitelerini daha detaylı incelemeye başladım. İşin teknik olarak zorlu kısmı, sıkıcı işlerle dolu rutin iş temposunda açıkçası çok ilgimi çekmişti. Proje hem zevkli hem de gelecek vaadediyordu. Konuyu zaman zaman Ertuğrul'la paylaşıyordum, lakin kendisini o sıralar World of Warcraft'a o kadar çok kaptırmıştı ki dikkatini çekmem biraz vaktimi aldı :)

Projenin iş modelini derinleştirdiğimizde örnek aldığımız Amerika pazarı ile Türkiye pazarı arasında önemli farklılıklar olduğunu gördük. Yükselen mobil uygulama ve lokasyon tabanlı uygulama trendlerini de dikkate alınca Alışveriş Robotu'na fiziksel mağazaları da ekleme fikri doğdu. Böylece kullanıcılar satın almak istedikleri ürünü satan online ve fiziksel mağazalara tek noktadan erişebileceklerdi. 2010'un sonlarına doğru yayına aldığımız mobil uygulamamızı da çok farklı kılacaktı.

Alışveriş sitelerinden ürün ve fiyat bilgilerini toplamak için önümüzde iki alternatif vardı; e-ticaret siteleri ile xml entegrasyon veya bu siteleri örümcekler vasıtasıyla taramak. Yeni açılmış bir site olarak e-ticaret sitelerini bizimle entegre olmaya ikna etmenin zor olacağını düşündük ve alışveriş sitelerini taramaya karar verdik. İyi ki de öyle yapmışız, çünkü siteyi açtığımız ilk gün ürün sayısında olmasa da e-ticaret sitesi sayısında piyasadaki diğer oyuncularla rekabet edebilecek düzeydeydik. Siteleri periyodik olarak taramanın yarattığı maliyeti de Amazon Web Services (AWS) kullanarak aştık. Böylelikle elimizde ölçeklenebilir bir altyapı olmuş oldu. Web sitesi tarafında Python (Django), diğer herşeyde de Java kullandık. Açıkçası her iki dilin geliştiricilerinin açık kaynaklı dünyaya kattığı ürünleri, kütüphaneleri gördükçe ve kullandıkça ağzımızın açık kaldığı zamanlar çok olmuştur.

Ben 2010 haziranında işimden ayrıldım. Ertuğrul ise projenin maddi yükünü çekmek için 2010'un sonuna kadar çalışmaya devam etti. Yakın bir zaman önce onun da gelmesiyle ekibi tamamlamış olduk. Yakın zamanda Alışveriş Robotu'ndaki yeni gelişmeleri görüyor olacaksınız...

Çağdaş Tatlıcı


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    PİL BLOG

    PİL ve destek verenler tarafından yazılan peyzaj, mimarlık, tasarım, bitki ile ilgili veya tamamen o ana ait yazılardan oluşmaktadır.

    Archives

    February 2016
    January 2016
    December 2015
    March 2014
    February 2014
    June 2013
    April 2013
    December 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    July 2010

    Categories

    All
    Architecture
    Bitki
    Design
    Landscape
    Landscape Architecture
    Mimarlık
    Peyzaj
    Peyzaj Blog
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Mimarlığı
    Peyzaj Projeleri
    Proje
    Terrarium

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Anasayfa / Home
  • Projeler / Projects
  • Notlar / News
  • Atölyeler / Workshops / Ürünler / Products
  • İletİşİm / Contact
  • BİTKİ VERİTABANI / PLANT DATABASE